.

Selvom du måske har stor lyst til hurtigst muligt at komme i gang med din virksomheds daglige aktiviteter, kan det være en god ide først at sætte dig ind i de forskellige virksomhedsmuligheder, som du har når du stifter din virksomhed.

De tre virksomhedstyper, som er mest almindelige for iværksætterne i HIP & Iværksætterhuset er:

  • Enkeltmandsvirksomheden
  • Iværksætterselskab
  • Anpartsselskab

Enkeltmandsvirksomheden – ingen krav til kapital

En af de mest almindelige selskabsformer som mange iværksættere benytter sig af i Danmark er enkeltmandsvirksomheden. I enkeltmandsvirksomheden er der ingen lovkrav om, at du skal indskyde kapital. Det betyder, at du kan stifte en enkeltmandsvirksomhed uden at sætte så meget som én krone ind i selskabet. Enkeltmandsvirksomheden er relevant for dig, som for eksempel én gang månedligt holder betalte foredrag ved siden af dit faste job, og ikke har mange udgifter i forbindelse med det.

I enkeltmandsvirksomheden hæfter du dog personligt for alle de finansielle forpligtelser, som din virksomhed har overfor andre.

Du kan læse mere om enkeltmandsvirksomheder på Startvækst her.

Iværksætterselskab

Iværksætterselskabet er nok den nemmeste måde, hvorpå du kan få et egentligt selskab. I modsætning til enkeltmandsvirksomheden er iværksætterselskabet nemlig en selvstændig juridisk person. Det betyder, at du kun risikerer, at miste de penge, som du har stiftet dit iværksætterselskab med.

Stiftelse af iværksætterselskab

Du skal blot indskyde minimum 1 krone for at stifte selskabet. Idet der er tale om et iværksætterselskab, skal du således også have en direktion, som kan suppleres af en bestyrelse eller tilsynsråd. Vi har en række workshops, der kan hjælpe dig - eksempelvis vores workshops om Advisory Board og bestyrelse.

Se et overblik over vores workshops her.

Anpartsselskab

I modsætning til iværksætterselskabet kræves der er indskud i et anpartsselskab på minimum 50.000 kroner. Du hæfter dog ikke personligt for de forpligtelser, som du måtte have overfor andre, men kun med selskabets kapital.Ligesom ved et Iværksætterselskab skal du have en direktion, som ligeledes kan suppleres af en bestyrelse eller et tilsynsråd.

Sådan stifter du et anpartsselskab i praksis

For at stifte anpartsselskabet skal du udfærdige et stiftelsesdokument og efterfølgende afholde generalforsamling.Som du måske kan fornemme, er det en smule mere omstændeligt at stifte et anpartsselskab, idet du både skal foretage visse forpligtigelser og samtidig have minimum 50.000 kroner som startkapital.

Du kan læse meget mere om anpartsselskaber på Startvækst.

Hvis du stadigvæk er meget i tvivl om, hvilken selskabsform du skal vælge, har du også mulighed for at tilmelde dig vores workshop Vælg den rigtige selskabsform.