.

Center for Vækstanalyse har for nylig udsendt deres Iværksætterbarometer for 2017, her er de vigtigste pointer:

  • Eksporterende iværksættere vokser langt hurtigere end andre virksomheder
  • Allerede i det første leveår er omsætningen hos de eksporterende fire gange højere end de ikke-eksporterende iværksættere
  • De eksporterende iværksættere skaber også flere job end andre, og vokser mere på langt sigt
  • Mens ikke-eksporterende iværksættere har en omsætningsvækst på 1,9 % om året fra det 4. til det 10. leveår, har eksporterende iværksættere en vækst på 9,4 % i samme periode

Flemming Troelsen fra HIP Iværksætterhuset er dykket ned i analysen:

”Betyder analyseresultaterne at du skal starte med at eksportere fra dag 1? Eller at du slet ikke skal starte op, hvis du ikke har tænkt dig at eksportere?

Til begge spørgsmål kan man godt svare nej. For rigtig mange nystartede virksomheder kan det betale sig at koncentrere sig om ens hjemmemarked – simpelthen fordi mange ikke er parate til eksport endnu.

Til gengæld er der lige så mange, som bør overveje eksportmulighederne og tænke det ind i deres planer. Ikke nødvendigvis som det første man skal gøre, men i min optik giver det god mening at stræbe efter nye tiltag – som eksempelvis eksport – når du har nået de mål du har sat dig på dit hjemmemarked.

Med til billedet hører selvfølgelig, at eksport kan være flere ting.

Hvis du leverer blot én gang til udlandet – det kunne være et enkelt produkt til en kunde i fx Tyskland – eksporterer du i princippet.

Men skal du have reel og vedvarende succes i udlandet er du nødt til at gå anderledes til værks.

Ny research kan være nødvendig, da det udenlandske marked sjældent er ligesom det danske. Måske skal du have en partner, som kender det lokale marked. Måske skal dit produkt tilpasses det nye marked. Grundlæggende giver det mening at få udarbejdet en eksportplan med hjælp fra nogen, som kender det marked du vil ind på. Det vil spare dig for tid og penge, og øge sandsynligheden for at du får succes med at vokse gennem eksport.”

Læs hele iværksætterbarometer 2017 her: http://vaekstanalyse.dk/barometer