.

Baggrund

Malena Sigurgeirsdottir og Jessica Buhl-Nielsen startede Wholifoods i januar 2017 med en ambition og et ønske om at skabe en sundere og mere bæredygtig madindustri, ved at introducere spiselige insekter til den vestlige madkultur. De er drevet af at finde nye kilder til ernæring og udvikle produkter, som kan sætte en bæredygtig fødevareindustri på dagsordenen.

De sidste fem år har Malena været dedikeret til at studere bæredygtigt landbrug og fødevaresikkerhed på henholdsvis Københavns Universitet og Cornell University. Hun har også tilbragt et år i Østafrika, hvor hun undersøgte de ernæringsmæssige fordele ved at spise insekter og hvilken rolle insekter spiller som levebrød i østafrikanske samfund.

Jessica Rose Buhl-Nielsen har været drevet af at finde bæredygtige løsninger på globale udfordringer med innovative og kommercielle forretningskoncepter. Hun er tidligere partner i den prisvindende sociale startup Carcel. De sidste fem år har hun studeret ved på Copenhagen Business School og University of Sussex, samt arbejdet som frivillig for UN Women i Mellem og Latinamerika.

  • Hvorfor besluttede I at starte virksomheden? Hvor kom ideen fra?

Vi besluttede at starte virksomheden mindre end 48 timer efter vi mødte hinanden første gang. Vi oplevede at når to forskellige mennesker, fra hvert deres felt og med forskellig baggrund mødes – så opstår der magi. Vi komplementerer hinanden perfekt og det har givet os troen på, at vi kan lykkes. Ideen var ikke fremmed for os, Malena har studeret spiselige insekter i flere år og Jessica har erfaringen med at starte virksomhed, så det var et perfekt match.

  • Hvordan har I oplevet opstartsprocessen? Hvad har I lært af det?

Det har været en enorm spændende rejse. Det har været en blanding af sjov men også hårdt arbejde, op- og nedture – heldigvis mest opture indtil videre. Alting er gået så stærkt og i løbet af kun 11 måneder har vi udviklet to fantastiske insektsnacks. Vi har haft en succesfuld start og indgået aftaler med 63 Irma butikker, Mad&Vin Magasin og mange andre delikatesseforretninger.

Vi har lært, at hvis du har en god ide og er passioneret– så kan du virkelig nå langt.

  • Hvad har været de største udfordringer?

For os har udfordringen primært været de danske fødevaremyndigheder. Det har været svært at få de rette tilladelser til at bruge insektmel i vores snacks. Vi har arbejdet tålmodigt og vedholdende og i sidste ende har det været det hele værd.

  • Hvad er iværksætteri for jer og hvordan inkorporerer I det i jeres vision for jeres startup?

For os er iværksætteri vores lille baby – Wholifoods. Det er når passion og ide bliver vagt til live, at du bliver i stand til at gøre en forskel og samtidig leve af det.

  • Hvis I skulle give et råd til fremtidige iværksættere, hvad skulle det så være?

Hvis du har en god ide eller ser noget, som du tror du kan gøre bedre – så gør det!

Hvis du har en iværksætter i maven og har mod på at prøve det af, så gør det. Hvis du er klar til at arbejde hårdt, så er hjælpen og mulighederne for startups i Danmark gode. Der er så mange gratis hubs og værktøjer derude og hvis du er villig til at lære nyt , så kan du lære at slå igennem med din startup.

  • Hvor ser I jer selv/virksomheden om 10 år?

Vi håber, at WholiFoods findes over hele Europa og USA, som en succesfuld fødevarevirksomhed, der har formået at skabe en bred produktportefølje af produkter med insekter, som kunderne er vilde med. Derudover har WholiFoods, som er en social-økonomisk virksomhed, etableret et samarbejde med insekt farme i Mexico og Østafrika.

Hvis du vil vide mere om Malena og Jessica’s ide og inspiration så kan du høre mere her.